Рецепти
Еспресо торта
За вистинските обожаватели на кафето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бадеми(200 Грама)
Црно чоколадо(200 Грама)
Несолен путер(180 Грама)
Шеќер(80 Грама)
Жолчка од јајце(4 )
Белка од јајце(4 )
Еспресо(20 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Загрејте ја рерната на 170°C и подгответе го тавчето со масло и хартија за печење.
- Додека се загрева рерната, стопете го чоколадото на пареа заедно со путерот и еспресото.
- Потоа матете ги жолчките и шеќерот околу пет минути, односно додека добиете бледа густа смеса.
- На таа смеса прво додајте ја смесата со растопеното чоколадо, а потоа и мелените бадеми.
- Во друг сад изматете ги белките, па и нив додајте ги на новата смеса.
- Испечете ја тортата во добро загреаната рерна околу 25-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во