Рецепти
Филувани ароматични коцки
Чоколадни коцки со фил од бадеми и мед кои се топат во уста
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Шеќер во прав(100 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Кафеав шеќер(100 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Мед(1/2 Килограм)
Јајце(2 )
Какао(2 Супени лажици)
Бадеми(140 Грама)
Кардамом(1/2 Кафена лажица)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
Мармалад од сливи(50 Грама)
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + неколку часа тестото да отстои
- Загрејте ги медот и путерот, а потоа оставете ги настрана да се оладат.
- Јајцата со миксер пенасто изматете ги заедно со кафеавиот шеќер, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додајте ги медот и путерот и повторно со миксер матете за да добиете еднолична смеса.
- Брашното измешајте заедно со печивото, какаото и мелените зачини, па додајте ги на матената смеса со јајцата. Додајте 80 грама исечкани бадеми и од целата смеса замесете тврдо тесто. Оставете го да отстои неколку часа.
- Тестото расукајте го и исечете го на два еднакви дела. Половина од тестото ставете го врз набрашнета тепсија, премачкајте го со мармаладот, со филот од бадеми и преклопете го со другото тесто.
- Печете го колачот 40 минути во рерна на умерена температура.
- Кога ќе се олади, премачкајте го со чоколадна глазура, обложете го со останатите исечкани бадеми и кандирано овошје и исечете го на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во