Рецепти
Филувани ароматични коцки Ана Ѓорова

Чоколадни коцки со фил од бадеми и мед кои се топат во уста

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Кафеав шеќер(100 Грама)

Маргарин(100 Грама)

Мед(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Какао(2 Супени лажици)

Бадеми(140 Грама)

Кардамом(1/2 Кафена лажица)

Цимет(1/2 Кафена лажица)

Мармалад од сливи(50 Грама)

Црно чоколадо(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + неколку часа тестото да отстои

  1. Загрејте ги медот и путерот, а потоа оставете ги настрана да се оладат.
  2. Јајцата со миксер пенасто изматете ги заедно со кафеавиот шеќер, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додајте ги медот и путерот и повторно со миксер матете за да добиете еднолична смеса.
  3. Брашното измешајте заедно со печивото, какаото и мелените зачини, па додајте ги на матената смеса со јајцата. Додајте 80 грама исечкани бадеми и од целата смеса замесете тврдо тесто. Оставете го да отстои неколку часа.
  4. Тестото расукајте го и исечете го на два еднакви дела. Половина од тестото ставете го врз набрашнета тепсија, премачкајте го со мармаладот, со филот од бадеми и преклопете го со другото тесто.
  5. Печете го колачот 40 минути во рерна на умерена температура.
  6. Кога ќе се олади, премачкајте го со чоколадна глазура, обложете го со останатите исечкани бадеми  и кандирано овошје и исечете го на коцки.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: