Рецепти
Фокача (посно)
Вкусно, италијанско печиво со маслинки и домати
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Домат(3 )
Црни маслинки(100 Грама)
Маслиново масло(100 Грама)
Вода(150 Милилитри)
Кромид(1 голема главица )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Од брашното, шеќерот, малку сол, 1 лажица маслиново масло и млака вода се замесува меко тесто. Се оформува во топка, се покрива со чиста крпа и се остава да отстои 30 минути.
- Потоа тестото се дели на два дела, се размесува и се остава да отстои уште 10 минути.
- На набрашнета површина се расукуваат четири кори со големина на тавата. Се поставува првата кора на дното од тавата и малку се развлекува за да биде поголема од дното.
- Доматите се сечат на тенки тркалца, маслинките се сеат на крупно, а кромидот на тенки ленти.
- Врз кората се редат доматите, маслинките и кромидот и се зачинува по вкус. Сето тоа се покрива со другата кора.
- Краевите од двете кори се спојуваат, горната кора се премачкува со маслиново масло, па со чепкалка се прободува на неколку места и се става да се пече додека не добие убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во