Рецепти
Француска пита Ана Ристеска

Француски специјалиет кој може да послужи и како одлична вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Праз(2 )

Свежи шампињони(400 Грама)

Павлака(2,5 Децилитри)

Путер(1 Супена лажица)

Јајце(1 )

Рендан кашкавал(100 Грама)

Брашно(1 Супена лажица)

Сусам

Бибер

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. Празот се вари и се сече на крукчиња.
  2. Печурките се мијат, се сушат и се сечат на ливчиња.
  3. Шампињоните и празот се пропржуваат на путер додека да омекнат.
  4. Се додава брашно и се меша додека ја смени бојата, а потоа се додаваат павлаката и ренданиот кашкавал, па се посолува со бибер.
  5. На набрашнетата штица се сука лиснато тесто во круг и се прфрла во тепсија.
  6. Преку него рамномерно се нанесува фил, а потоа и вториот развлечен дел од тестото.
  7. По желба горниот дел од тестото се прави како мрежница.
  8. Питата се мачка со разматено јајце, се посипува со сусам и се пече околу 30 минути на 200 степени.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: