Рецепти

Француска пита
Француски специјалиет кој може да послужи и како одлична вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(500 Грама)
Праз(2 )
Свежи шампињони(400 Грама)
Павлака(2,5 Децилитри)
Путер(1 Супена лажица)
Јајце(1 )
Рендан кашкавал(100 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Празот се вари и се сече на крукчиња.
- Печурките се мијат, се сушат и се сечат на ливчиња.
- Шампињоните и празот се пропржуваат на путер додека да омекнат.
- Се додава брашно и се меша додека ја смени бојата, а потоа се додаваат павлаката и ренданиот кашкавал, па се посолува со бибер.
- На набрашнетата штица се сука лиснато тесто во круг и се прфрла во тепсија.
- Преку него рамномерно се нанесува фил, а потоа и вториот развлечен дел од тестото.
- По желба горниот дел од тестото се прави како мрежница.
- Питата се мачка со разматено јајце, се посипува со сусам и се пече околу 30 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во