Рецепти
Француски Киш со спанаќ и сирење Ана Ѓорова

Киш (Quiche) е традиционално француско јадење што се припрема со зеленчук или месо. Предлог: за овој рецепт може да употребите различен вид зеленчук по желба со додаток на сланина.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(200 Грама)

Путер(100 Грама)

Јајце(3 )

Спанаќ(500 Грама)

Овчо сирење(100 Грама)

Домат(4 )

Млеко(0.5 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Најпрвин подгответе го тестото на следниот начин: во длабок сад ставете го брашното и путерот, додајте малку вода, сол по желба и измешајте. Додајте 1 јајце и замесете тесто.
  2. Со сукало оформете го тестото во кружна форма (да не биде премногу тенко) и ставете го во намрсен кружен сад за печење, убаво развлечете го, а врвовите од вишокот тесто исечете ги. Издупчете го тестото со вилушка на дното и ставете го во загреана рерна 10тина минути.
  3. Во меѓувреме, измијте го спанаќот и пропржете го со малку кромид неколку минути.
  4.  Во сад измешајте ги јајцата и млекото со сол и бибер по желба. Исечкајте го спанаќот, доматите и сирењето и додајте ги во садот, па убаво промешајте. Смесата ставете ја во топлото тесто и ставете да се пече околу 45 минути додека површината не потемни. Кишот може да го послужите топол или ладен.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: