Рецепти
Француски крем кроасани Ана Ристеска

Рецепт за добро познатите француски кроасани со чоколадо кои сега можете да ги подготвите во вашиот дом

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Сол(2 Кафени лажици)

Квасец(40 Грама)

Млеко(ладно 260 Милилитри)

Маргарин(250 Грама)

Јајце(1 за премачкување )

Нутела крем(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 300 минути

  1. Во длабок сад се мешаат сите состојки освен чоколадниот крем, маргаринот и јајцето. Се замесува тесто, се покрива со фолија и се остава во фрижидер околу 2 часа.
  2. Маргаринот се става помеѓу две парчиња проѕирна фолија, се расукува со сукало да се добие плочка.
  3. Тестото се вади од фрижидер по 2 часа, се расукува во лента со висина колку што е висината на плочката маргарин, а со три пати поголема ширина.
  4. Плочката маргарин се става во средината на лентата тесто, потоа се преклопува со тесто и од едната и од другата страна да се добие форма на писмо. Пак се расукува во лента, се преклопува уште три пати, се става во фолија и во фрижидер да отстои уште 20 минути.
  5. Тестото се вади од фрижидер, се расукува и се преклопува два пати и пак се остава да отстои уште 20 минути во фрижидер.
  6. Потоа, тестото се расукува во правоаголна форма со дебелина од 5 мм, со нож се пресекува хоризонтално на две ленти од кои се сечат триаголници. На секој триаголник се става по една лажичка нутела крем и се витка како кроасан.
  7. Кроасаните се редат во правоаголен плех обложен со хартија за печење, се оставаат да отстојат 90 минути. Пред да се стават во рерна се премачкуваат со претходно изматено јајце.
  8. Се печат на температура од 200 степени околу 20 минути. Се декорираат по сопствена желба и се сервираат.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: