Рецепти

Француски тост со нутела
Експериментирајте со храната и подгответе декоративен француски тост со нутела крем и овошје за богата ужинка или како десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Млеко(2/3 Чаша)
Екстракт од ванила(1/4 Кафена лажица)
Нутела крем(за премачкување на тостот )
Замрзнати јагоди(10 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Изматете ги со жица млекото, јајцата, ванилата и морското оревче додека смесата добро не се соедини.
- Лебот исечете го на не многу дебели парчиња. Со помош на модли со форма на срце (или ако успеете со остар нож) исечете срце од средината на секое парче леб.
- Во тава загрејте малку путер. Макнете го секое парче леб во мешавината со јајца и млеко убаво да упие. Пржете ги лепчињата на загреаниот путер околу 2-3 минути од секоја страна додека не станат златнокафени.
- Хоплата или слатката павлака изматете ја со миксер.
- Врз едното испржено лепче намачкајте нутела крем. Одозгора ставете јагоди (може замрзнати, па да ги одмрзнете пред подготовка на рецептот) или друго овошје по вкус (банана, киви). Преклопете со друго лепче и повторете ја постапката. На крајот декорирајте со шлаг и наросете малку морско оревче.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во