Рецепти
Германски крофни со прелив од манго
Крофни полнети со фил од слатка павлака, со прелив од свежо манго
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(280 Грама)
Квасец(15 Грама)
Млеко(120 Грама)
Шеќер(30 Грама)
Путер(30 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Рум(10 Милилитри)
Слатка павлака(130 Милилитри)
Шеќер во прав(30 Грама)
Масло(околу 1/2 литар за пржење на крофните )
Сол(1 Прстофат)
Манго(1 )
Шеќер(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути + 1 час за тестото
- Квасецот растопете го во млакото млеко и оставете го да стаса околу 10-тина минути.
- Потоа во еден сад измешајте го брашното со стасаниот квасец и млекото, па додајте го растопениот путер, жолчките од јајце, сол и рум.
- Од состојките замесете тесто и оставете го да отстои 20 минути, па расукајте го и исечете кругови со чаша.
- Круговите оставете ги да нараснат 30 минути во еден плех, малку набрашнет, покриени со влажна крпа.
- Пржете ги крофните во поголема количина загреано масло, вртејќи ги само еднаш, додека добијат убава златнокафена боја.
- Пржените крофни вадете ги врз салфетка за да се исцедат од маснотијата и оставете ги да се оладат.
- Кога ќе бидат оладени, полнете ги со матена слатка павлака, засладена со малку шеќер во прав.
- Мангото излупете го и исечкајте го на парчиња, па изблендирајте го со 40 г шеќер и со екстрактот од ванила.
- Крофните сервирајте ги со преливот од манго, одозгора наросени со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во