Рецепти
Гофри ( Gofry z bitą śmietaną i owocami )
Полски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Интегрално пченично брашно(1 и пол Чаша)
Прашок за печиво(1 и пол Супена лажица)
Шеќер во прав(2 Кафени лажици)
Ванилин шеќер(1 Супена лажица)
Јајце(2 )
Маслиново масло(1/2 Чаша)
Млеко(1/3 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Брашното се става во сад.
- Во него се става прашокот за печиво, прстофат сол, шеќер и ванилин шеќер.
- Сето тоа се меша и се додават јајцата, маслото (или путер) и млекото.
- Се миксира смесата за да стане мазно тестото и да се поврзат сите состојки.
- Тестото се остава да одмори 15 минути.
- Тостерот се загрева.
- Со супена лажица се зема од смесата и се става на тостерот. Тестото се распоредува (се шири) на целата површина.
- Гофрито се пече 3 – 3 и пол минути.
- Гофрито се посипува со шеќер во прав и со густ сируп. Може да се сервира со додатоци како мармалад, џем, овошје и павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во