Рецепти
Говедски јазик во сос од сенф и павлака
Специјалитет од говедски јазик
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедски јазик(1 )
Путер(2-3 Супени лажици)
Брашно(2-3 Супени лажици)
Павлака(1/2 Чаша)
Сенф(3-4 Супени лажици)
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа
- Јазикот се мие неколку пати со ладна вода, па се обарува додека убаво омекне. Варениот јазик убаво се лупи и се сече на парчиња по желба.
- Путерот добро се растопува во тава и потоа се додава брашното да се пропржи, но да не порумени.
- На тоа потоа се додаваат павлаката, солта, биберот, сок од исцеден лимон и сенфот.
- Готовиот јазик се полива со сосот и се послужува со пире од компири.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во