Рецепти
Говедско месо на монголски начин
Брз ручек од говедско месо во сос на азиски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(700-800 Грама)
Соја сос(3/4 Чаша)
Кафеав шеќер(1/2 Чаша)
Вода(1/4 Чаша)
Ѓумбир(1/2 лажичка мелен свеж ѓумбир )
Лук(1 Чешне)
Морков(1 )
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Млад кромид(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Исечете го месото на ленти.
- Во сад измешајте ги соја сосот, 1/4 чаша вода, маслото, шеќерот, сечканиот ѓумбир и сечканиот лук. Ставете го сосот во експрес лонец.
- Додајте ги ренданите моркови и парчињата месо. Мешајте додека месото се соедини со сосот.
- Гответе на висок притисок 8 минути. Потоа оставете го месото да се излади околу 10 минути пред да го ослободите притисокот во лонецот.
- Во еден сад измешајте 3 лажици вода со 3 лажици нишесте, мешајте за да нема грутки. Во месото додајте го нишестето и водата (за да добиете погуст сос) и зовријте ја смесата, 1-2 минути.
- Послужете го говедското месо со сосот и со млад кромид како гарнир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во