Рецепти

Грантиран праз на германски начин
Празот е здрава намирница, а во овој рецепт со сигурност ќе Ви се допадне
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праз(2 )
Јајце(4 )
Путер(100 Грама)
Рендан пармезан(100 Грама)
Павлака(250 Милилитри)
Брашно(2 Супени лажици)
Лебни трошки(0.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Празот исечете го по должина на половинки.
- На оган ставете тава со вода и во загреаната вода ставете ги парчињата праз да се обарат.
- Земете керамичка тава и намрсете ја внатрешноста со путер.
- Тргнете ја од оган тавата со обарениот праз и со решетка извадете ги парчињата и наредете ги во керамичката тава.
- Скршете ги јајцата и во поголем сад изматете ги со жица за матење, потоа посолете ги по вкус. Додајте ја павлаката и 1 лажица брашно а потоа со маталката убаво промешајте додека не добиете хомогена смеса. Додајте уште малку брашно за да се згусне смесата и повторно промешајте.
- Добиениот фил нанесете го во керамичката тава врз парчињата праз и одозгора наросете го со лебни трошки и пармезан. Додајте одозгора и неколку парчиња путер. Тавата ставете ја во рерна и печете 20тина минути на 250°C додека празот не зарумени. Готовите парчиња гратиниран праз исечете ги и послужете ги со рендан пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во