Рецепти
Грантиран праз на германски начин Ана Ѓорова

Празот е здрава намирница, а во овој рецепт со сигурност ќе Ви се допадне

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Праз(2 )

Јајце(4 )

Путер(100 Грама)

Рендан пармезан(100 Грама)

Павлака(250 Милилитри)

Брашно(2 Супени лажици)

Лебни трошки(0.5 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Празот исечете го по должина на половинки.
  2. На оган ставете тава со вода и во загреаната вода ставете ги парчињата праз да се обарат.
  3. Земете керамичка тава и намрсете ја внатрешноста со путер.
  4. Тргнете ја од оган тавата со обарениот праз и со решетка извадете ги парчињата и наредете ги во керамичката тава.
  5. Скршете ги јајцата и во поголем сад изматете ги со жица за матење, потоа посолете ги по вкус. Додајте ја павлаката и 1 лажица брашно а потоа со маталката убаво промешајте додека не добиете хомогена смеса. Додајте уште малку брашно за да се згусне смесата и повторно промешајте.
  6. Добиениот фил нанесете го во керамичката тава врз парчињата праз и одозгора наросете го со лебни трошки и пармезан. Додајте одозгора и неколку парчиња путер. Тавата ставете ја во рерна и печете 20тина минути на 250°C додека празот не зарумени. Готовите парчиња гратиниран праз исечете ги и послужете ги со рендан пармезан по желба.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: