Рецепти
Грав салата
Хранлива салата со свежи состојки. Предлог: оставете ја во фрижидер подолго време за подобар вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црвена бабура(2 )
Кромид(1/2 Главица)
Грав(500 Грама)
Сечкан магдонос(2 Супени лажици)
Бел лук, излупен и згмечен(1 Чешне)
Црвен вински оцет(1/2 Чаша)
Балсамико оцет(2 Супени лажици)
Маслиново масло(1/4 Чаша)
Кумин(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Пржена сланина(4 Парчиња)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во длабок сад измешајте ги бабурите, кромидот, варениот грав, магдоносот и лукот.
- Во мал сад промешајте го винскиот оцет со балсамико оцетот и постепено додавајте го маслиновото масло мешајќи ја смесата додека убаво не се соедини. Зачинете со кумин, сол и бибер и полијте ја смесата врз зеленчуковата мешавина. Покријте со крпа и оставете во фрижидер 3-4 часа, па пред да послужите додајте ја пржената сланина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во