Рецепти
Ѓулбастии со бешамел сос
Вкусен специјалитет од плескавици од јунешко месо со вкусен сос. Послужете го за ручек со чаша црвено вино.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко мелено месо(500 Грама)
Брашно(4 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Млеко(500 Милилитри)
Павлака(неутрална 200 мл )
Кашкавал(100 Грама)
Компир(3 )
Јајце(2 )
Путер(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите (неварени) излупете ги и изреднајте ги крупно.
- Во садот со компирите додајте ги ситно сечканиот кромид, меленото месо, јајцата, 2 лажици брашно, сол и бибер, па замесете ја смесата со рака.
- Од неа формирајте плескавици и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
- Откако ѓулбастиите ќе поруменат, скалесто наредете ги во огноотпорен сад.
- Во тава на оган растопете го путерот, додајте ги преостанатите 2 лажици брашно и мешајте со жица.
- Откако брашното ќе се испржи, додајте ги млекото и павлаката и непрекинато мешајте додека бешамел сосот ја добие потребната густина, па тргнете од оган.
- Врз плескавиците додајте го сосот, одозгора изрендајте го кашкавалот и печете го јадењето во рерна на 200 степени, 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во