Рецепти
Ѓулбастии со бешамел сос Ана Ѓорова

Вкусен специјалитет од плескавици од јунешко месо со вкусен сос. Послужете го за ручек со чаша црвено вино.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јунешко мелено месо(500 Грама)

Брашно(4 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Млеко(500 Милилитри)

Павлака(неутрална 200 мл )

Кашкавал(100 Грама)

Компир(3 )

Јајце(2 )

Путер(70 Грама)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Компирите (неварени) излупете ги и изреднајте ги крупно.
  2. Во садот со компирите додајте ги ситно сечканиот кромид, меленото месо, јајцата, 2 лажици брашно, сол и бибер, па замесете ја смесата со рака.
  3. Од неа формирајте плескавици и пржете ги на загреано масло во тава на оган.
  4. Откако ѓулбастиите ќе поруменат, скалесто наредете ги во огноотпорен сад.
  5. Во тава на оган растопете го путерот, додајте ги преостанатите 2 лажици брашно и мешајте со жица.
  6. Откако брашното ќе се испржи, додајте ги млекото и павлаката и непрекинато мешајте додека бешамел сосот ја добие потребната густина, па тргнете од оган.
  7. Врз плескавиците додајте го сосот, одозгора изрендајте го кашкавалот и печете го јадењето во рерна на 200 степени, 40 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: