Рецепти
Гурабии
Десерт кој одлично оди со варено кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Свинска маст(300 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Мед(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Маста изматете ја да биде бела како пена.
- Се додава шеќер, мед, јајца и потоа сè заедно се меша.
- Потоа, се додава брашното и се меси додека брашното не стане густо.
- Кога тестото е готово, се прават ваљачиња и се сечат на еднакви делови од кои се прават топчиња.
- Топчињата се сплескуваат со дланките и на горната површина со палецот се прави вдлабнатина.
- Тестото се пече на 200 степени додека не зацрвени.
- Гурабиите се чуваат два дена и потоа се јадат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во