Рецепти
Гурабии Ана Ѓорова

Десерт кој одлично оди со варено кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Свинска маст(300 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Мед(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Маста изматете ја да биде бела како пена.
  2. Се додава шеќер, мед, јајца и потоа сè заедно се меша.
  3. Потоа, се додава брашното и се меси додека брашното не стане густо.
  4. Кога тестото е готово, се прават ваљачиња и се сечат на еднакви делови од кои се прават топчиња.
  5. Топчињата се сплескуваат со дланките и на горната површина со палецот се прави вдлабнатина.
  6. Тестото се пече на 200 степени додека не зацрвени.
  7. Гурабиите се чуваат два дена и потоа се јадат.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: