Рецепти
Индиски леб
Традицинален рецепт за индиско лепче
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(250 Милилитри)
Квасец(1/2 )
Шеќер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(2-3 Супени лажици)
Јогурт(5-6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Се меша квасецот со млака вода и со шеќерот, па се остава да отстои 5 минути.
- Брашно, солта, маслото и јогуртот се замесуваат да се добие средно меко тесто, кое се остава да нарасне најмалку 45 минути.
- Тестото се дели на 8 топчиња, тие се размесуваат и се формираат овални или кружни форми.
- Се премачкува тавата со многу малку масло и се печат лепчињата по 2-3 минути од секоја страна.
- Се покриваат со крпа за да ја задржат топлината додека да се сервисираат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во