Рецепти
Јагнешка чорба
Чорба од јагнешки џигер и јагнешка глава со зеленчук за ручек. Послужете ја со кисела павлака и потпечен леб со лук.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки џигер(1 комплет + 1 јагнешка глава )
Кисело млеко(1/2 Литар)
Ориз(300 Грама)
Јајце(2 )
Млад кромид(2 страка )
Млад лук(1 страк )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Џигерот и јагнешката глава се варат во солена вода. Откако убаво ќе се сварат, се вадат од тенџерето, а водата во која што се вареа се процедува.
- Ситно се сечкаат белиот и црниот цигер, а јагнешката глава се чисти од коските и месото ситно се сечка.
- Течноста во која што се вареше месото се става повторно да зоврие. Се сечкаат кромидот и лукот и се додаваат во течноста.
- Исечканото месо се додава во тенџерето, а откако ќе зоврие се додава и оризот.
- Киселото млеко се мати со јајцата.
- Кога чорбата е сварена, тенџерето се трга настрана. Со црпалка се зема од течноста и се додава во смесата со јајца и кисело млеко. Се разматува, па постепено се додаваат во топлата чорба. Се служи топло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во