Рецепти
Јагнешка чорба Ана Ѓорова

Чорба од јагнешки џигер и јагнешка глава со зеленчук за ручек. Послужете ја со кисела павлака и потпечен леб со лук.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки џигер(1 комплет + 1 јагнешка глава )

Кисело млеко(1/2 Литар)

Ориз(300 Грама)

Јајце(2 )

Млад кромид(2 страка )

Млад лук(1 страк )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Џигерот и јагнешката глава се варат во солена вода. Откако убаво ќе се сварат, се вадат од тенџерето, а водата во која што се вареа се процедува.
  2. Ситно се сечкаат белиот и црниот цигер, а јагнешката глава се чисти од коските и месото ситно се сечка.
  3. Течноста во која што се вареше месото се става повторно да зоврие. Се сечкаат кромидот и лукот и се додаваат во течноста.
  4. Исечканото месо се додава во тенџерето, а откако ќе зоврие се додава и оризот.
  5. Киселото млеко се мати со јајцата.
  6. Кога чорбата е сварена, тенџерето се трга настрана. Со црпалка се зема од течноста и се додава во смесата со јајца и кисело млеко. Се разматува, па постепено се додаваат во топлата чорба. Се служи топло.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: