Рецепти
Јагнешка чорба Ана Ѓорова

Чорба од јагнешки џигер и јагнешка глава со зеленчук за ручек. Послужете ја со кисела павлака и потпечен леб со лук.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешки џигер(1 комплет + 1 јагнешка глава )

Кисело млеко(1/2 Литар)

Ориз(300 Грама)

Јајце(2 )

Млад кромид(2 страка )

Млад лук(1 страк )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Џигерот и јагнешката глава се варат во солена вода. Откако убаво ќе се сварат, се вадат од тенџерето, а водата во која што се вареа се процедува.
  2. Ситно се сечкаат белиот и црниот цигер, а јагнешката глава се чисти од коските и месото ситно се сечка.
  3. Течноста во која што се вареше месото се става повторно да зоврие. Се сечкаат кромидот и лукот и се додаваат во течноста.
  4. Исечканото месо се додава во тенџерето, а откако ќе зоврие се додава и оризот.
  5. Киселото млеко се мати со јајцата.
  6. Кога чорбата е сварена, тенџерето се трга настрана. Со црпалка се зема од течноста и се додава во смесата со јајца и кисело млеко. Се разматува, па постепено се додаваат во топлата чорба. Се служи топло.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: