Рецепти
Качамак со пилешко и сос од павлака
Интересна комбинација за вкусен и богат ручек од пилешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(800-900 Грама)
Пченкарно брашно(370 Грама)
Путер(50 Грама)
Масло(3 Супени лажици)
Кашкавал(50 Грама)
Сланина(50 Грама)
Павлака(2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Загрејте го маслото и на него пржете ја сланината која сте ја исекле на коцки. Потоа додајте ги парчињата месо, посолете и додајте бибер, па полијте го месото со 1 чашка бренди. Може да користите и месо од едно пиле, што ќе го исечкате на подебели резанки.
- Додајте 1 дл млака вода и ставете го јадењето да се пече 40 минути на 190 степени. Повремено вртете го месото и додајте уште вода доколку е потребно. Потоа извадете го од рерна и оставете го настрана на топло место.
- Во сосот од печењето додајте малку топла вода, па исфилтрирајте го и измешајте го со павлаката. Загрејте го сосот.
- Во друг сад ставете 1,5 дл вода да зовире, посолете ја, додајте го брашното и варете го качамакот 15 минути. Потоа додајте ги исечканите тревки, путерот и кашкавалот.
- Од качамакот направете овални ќофтиња и сервирајте ги со месото и сосот од павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во