Рецепти
Качамак со пилешко и сос од павлака Ана Ѓорова

Интересна комбинација за вкусен и богат ручек од пилешко месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Загрејте го маслото и на него пржете ја сланината која сте ја исекле на коцки. Потоа додајте ги парчињата месо, посолете и додајте бибер, па полијте го месото со 1 чашка бренди. Може да користите и месо од едно пиле, што ќе го исечкате на подебели резанки.
  2. Додајте 1 дл млака вода и ставете го јадењето да се пече 40 минути на 190 степени. Повремено вртете го месото и додајте уште вода доколку е потребно. Потоа извадете го од рерна и оставете го настрана на топло место.
  3. Во сосот од печењето додајте малку топла вода, па исфилтрирајте го и измешајте го со павлаката. Загрејте го сосот.
  4. Во друг сад ставете 1,5 дл вода да зовире, посолете ја, додајте го брашното и варете го качамакот 15 минути. Потоа додајте ги исечканите тревки, путерот и кашкавалот.
  5. Од качамакот направете овални ќофтиња и сервирајте ги со месото и сосот од павлака.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: