Рецепти
Кадаиф Ана Ѓорова

Стар десерт од турската традиционална кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(500 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

Ванила во прав(1 Пакување)

Лимон(1 )

Путер(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тава намачкајте од путерот и распоредете го кадаифот.
  2. Останатиот путер стопете го и попрскајте одозгора врз кадаифот, одозгора додајте сечкани ореви и ставете да се пече 30тина минути, а потоа се вади од рерна и се остава да се олади.
  3. Шербет: ставете во тенџере вода и шеќер да се свари и постојано мешајте додека не се растопи шеќерот, а потоа додајте сок од свежо исцеден лимон. Кога шеќерот ќе се згусне, тргнете од оган и додајте ванилин шеќер.
  4. Припремениот шербет полијте го врз оладениот кадаиф, превртете го за да упие убаво, покријте со друга тепсија одозгора и оставете 24 часа да отстои пред послужување.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: