Рецепти
Какао торта со фил од чоколадо
Вистинско чоколадно уживање! Можеби ќе Ви треба повеќе напор и време за нејзина подготовка, но дефинитивно ова е една од највкусните и декоративни торти од чоколадо.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(4 Чаши)
Брашно(2/2 Чаши)
Какао(1 чаша + 3 супени лажици )
Прашок за печиво(1 1/2 Кафена лажица)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(3 Кафени лажици)
Несолен путер(3 Чаши)
Јајце(4 )
Грчки јогурт(1 Чаша)
Екстракт од ванила(3 Кафени лажици)
Белка од јајце(6 )
Црно чоколадо(280 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Загрејте ја рерната на 160°C.
- Употребете три калапи за торта со димензии околу 20см во должина и 7см висина и обложете ги со намастена хартија за печење.
- Во голем сад измешајте 1 и пол чаша шеќер, 1 чаша какао, 1 и пол лажичка сол, брашното, сода бикарбона, прашакот за печиво и 1 чаша омекнат путер на парчиња. Убаво соединете ги сите состојки со миксер околу 30 секунди за да добиете хомогена смеса.
- Потоа едно по едно додавајте ги јајцата и мешајте со дрвена лажица. Додајте го грчкиот јогурт или павлака и 2 лажички екстракт од ванила и повторно миксирајте околу 1-1 и пол минута.
- Смесата поделете ја на три еднакви дела и распоредете ја во трите подготвени калапи. Печете ги во загреаната рерна 30-40 минути, па потоа оставете да се изладат.
- Во меѓувреме подгответе какао сируп: во тенџере измешајте половина чаша шеќер со 1 супена лажица какао. Налијте половина чаша вода и гответе на оган со повремено мешање додека шеќерот се растопи, па тргнете го тенџерето настрана.
- Подгответе го филот: белките од јајцата и 2 чаши шеќер измешајте ги и гответе ги на пареа со повремено мешање додека смесата убаво се соедини.
- Потоа тргнете од оган и матете со миксер додавајќи постепено 2 чаши путер. Убаво изматете и оставете во фрижидер 10-20 минути, па повторно матете додавајќи го остатокот од путерот.
- Откако ќе добиете убаво изматена смеса, додајте го претходно стопеното и малку оладено чоколадо. Измешајте со лажица и додајте 2 и пол лажици вода, 2 лажици какао, 1 лажичка ванила екстракт и пола лажичка сол. Мешајте додека добиете хомогена смеса.
- Извадете ги калапите од рерна и ставете ги на голема чинија за торти, па оставете ги да се оладат.
- Потоа најпрво со готварска четка премачкајте еден од пандишпаните со сирупот, т.е. смесата со вода, какао и шеќер. Потоа премачкајте со филот и поклопете со вториот пандишпан. Постапката повторете ја и на крај завршете и премачкајте ја целата торта со филот од чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во