Рецепти
Какао торта со фил од чоколадо Ана Ѓорова

Вистинско чоколадно уживање! Можеби ќе Ви треба повеќе напор и време за нејзина подготовка, но дефинитивно ова е една од највкусните и декоративни торти од чоколадо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(4 Чаши)

Брашно(2/2 Чаши)

Какао(1 чаша + 3 супени лажици )

Прашок за печиво(1 1/2 Кафена лажица)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Сол(3 Кафени лажици)

Несолен путер(3 Чаши)

Јајце(4 )

Грчки јогурт(1 Чаша)

Екстракт од ванила(3 Кафени лажици)

Белка од јајце(6 )

Црно чоколадо(280 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Загрејте ја рерната на 160°C.
  2. Употребете три калапи за торта со димензии околу 20см во должина и 7см висина и обложете ги со намастена хартија за печење.
  3. Во голем сад измешајте 1 и пол чаша шеќер, 1 чаша какао, 1 и пол лажичка сол, брашното, сода бикарбона, прашакот за печиво и 1 чаша омекнат путер на парчиња. Убаво соединете ги сите состојки со миксер околу 30 секунди за да добиете хомогена смеса.
  4. Потоа едно по едно додавајте ги јајцата и мешајте со дрвена лажица. Додајте го грчкиот јогурт или павлака и 2 лажички екстракт од ванила и повторно миксирајте околу 1-1 и пол минута.
  5. Смесата поделете ја на три еднакви дела и распоредете ја во трите подготвени калапи. Печете ги во загреаната рерна 30-40 минути, па потоа оставете да се изладат.
  6. Во меѓувреме подгответе какао сируп: во тенџере измешајте половина чаша шеќер со 1 супена лажица какао. Налијте половина чаша вода и гответе на оган со повремено мешање додека шеќерот се растопи, па тргнете го тенџерето настрана.
  7.  Подгответе го филот: белките од јајцата и 2 чаши шеќер измешајте ги и гответе ги на пареа со повремено мешање додека смесата убаво се соедини.
  8. Потоа тргнете од оган и матете со миксер додавајќи постепено 2 чаши путер. Убаво изматете и оставете во фрижидер 10-20 минути, па повторно матете додавајќи го остатокот од путерот.
  9. Откако ќе добиете убаво изматена смеса, додајте го претходно стопеното и малку оладено чоколадо. Измешајте со лажица и додајте 2 и пол лажици вода, 2 лажици какао, 1 лажичка ванила екстракт и пола лажичка сол. Мешајте додека добиете хомогена смеса.
  10. Извадете ги калапите од рерна и ставете ги на голема чинија за торти, па оставете ги да се оладат.
  11. Потоа најпрво со готварска четка премачкајте еден од пандишпаните со сирупот, т.е. смесата со вода, какао и шеќер. Потоа премачкајте со филот и поклопете со вториот пандишпан. Постапката повторете ја и на крај завршете и премачкајте ја целата торта со филот од чоколадо.

 

Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: