Рецепти
Непечен капучино колач
Едноставен колач со бело и црно чоколадо и капучино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени бисквити(250 Грама)
Путер(185 Грама)
Бело чоколадо(100 Грама)
Слатка павлака(1/4 чаша + 1 1/3 чаша )
Црно чоколадо(200 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Капучино во прав(3 Кафени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Измешајте го бисквитот со 125 грама растопен путер (уште подобро е да користите чоколаден бисквит). Потоа претурете ја смесата во тава со дијаметар од 23 см. Ставете ја во фрижидер 20 минути да се стегне.
- Во меѓувреме подгответе го белиот крем: во сад ставете го белото чоколадо и 1/4 чаша слатка павлака, садот ставете го врз поголем сад со зовриена вода и растопете го чоколадото мешајќи со жица за матење. Со овој крем премачкајте го бисквитот и вратете го во фрижидер.
- Подгответе го кафеавиот крем: темното чоколадо, 60 грама растопен путер, жолчките и кафето растворено во 2 лажички вода ставете ги во друг сад и матете додека не добиете цврста смеса. Со оваа смеса премачкајте го колачот и повторно вратете го во фрижидер.
- Подгответе го филот – матете 1 1/3 чаша слатка павлака додека да стане цврста, па со неа премачкајте го колачот. Посипете со какао и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во