Рецепти

Карамел бадем топчиња
Вкусни бомбици од карамел и бадеми во бела чоколада
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кондензирано млеко(200 Милилитри)
Кафеав шеќер(100 Грама)
Путер(70 Грама)
Мед(30 Грама)
Мелени бадеми(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Шеќерот се пржи да се добие карамел, се додава кондензираното млеко, путерот и медот. Оваа смеса се вари на тивок оган околу половина час, да се намали на половина смесата.
- За да провериме дали е готова смесата со лажиче се капнува на чинија, смесата не треба да се разлева, односно треба да остане цврста.
- Се трга смесата од оган и се додаваат 250г мелени бадеми и се остава да се излади.
- Од смесата се прават бомбици кои се полеваат со бело чоколадо и се посипуваат со гријаж.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во