Рецепти
Кибех
Вкусни пржени ќофтиња од ориз и месо со потекло од Блискиот Исток
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(500 Грама)
Вода(колку да го покрие оризот )
Мешано мелено месо(250 Грама)
Кромид(200 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Ким(мелен )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Ставете го оризот да се вари во посолена вода, добро да омекне за да може да го мелете на машина за мелење месо. Сомелете го двапати.
- Во друг сад ставете го сечканиот кромид да се пржи на малку масло (1-2 лажици масло колку да не се залепи кромидот, бидејќи треба да е сув филот), додајте го месото.
- Ставете ги зачините, додајте го и сечканиот магдонос.
- Од оризот формирајте топчиња, полнете ги со месо, затворете ги и потоа ставете ги да се пржат во врело масло додека да добијат убава златножолта боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во