Рецепти
Кибех Ана Ѓорова

Вкусни пржени ќофтиња од ориз и месо со потекло од Блискиот Исток

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(500 Грама)

Вода(колку да го покрие оризот )

Сол

Бибер

Куркума

Мешано мелено месо(250 Грама)

Кромид(200 Грама)

Свеж магдонос(1 Китка)

Кари во прав

Цимет

Ким(мелен )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Ставете го оризот да се вари во посолена вода, добро да омекне за да може да го мелете на машина за мелење месо. Сомелете го двапати.
  2. Во друг сад ставете го сечканиот кромид да се пржи на малку масло (1-2 лажици масло колку да не се залепи кромидот, бидејќи треба да е сув филот), додајте го месото.
  3. Ставете ги зачините, додајте го и сечканиот магдонос.
  4. Од оризот формирајте топчиња, полнете ги со месо, затворете ги и потоа ставете ги да се пржат во врело масло додека да добијат убава златножолта боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: