Рецепти
Кифли со виршла и кашкавал
Исто како во пекара, само домашно за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Виршли(6-8 )
Кашкавал(6-8 парчиња )
Вода(150 Милилитри)
Млеко(150 Милилитри)
Квасец(20 грама свеж )
Масло(1-2 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот разматете го со водата и млекото, па со преостанатите состојки се замесува тесто и се остава да отстои 1 час.
- Тестото се дели на топчиња, па секое топче малку се развлекува и од долната страна се засекува на лентички.
- Се става варена виршла и лента кашкавал и се витка.
- Постапката се повторува со сите кифли, а на крај се премачкуваат со маргарин или со јајце и се наросува сусам или сол.
- Се печат во рерна на 200 степени, 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во