Рецепти
Киш со сланина и блитва Ана Ѓорова

Француска пита со домашно тесто за вкусно предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(125 Грама)

Вода(4 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло

Црвен кромид(1 Главица)

Лук(3 Чешниња)

Морков(1 )

Сланина(150 Грама)

Блитва(600 Грама)

Домат(1 )

Сирење(400 Грама)

Јајце

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. На вообичаен начин замесете го тестото од брашното (просеано), путерот, 4 лажици ладна вода и половина лажичка сол.
  2. Тестото во круг растегнете го на хартија за печење, да биде малку поголемо од калапот во кој што ќе ја печете питата.
  3. Потоа префрлете го во подмачкано тавче со путер и ставете го во фрижидер.
  4. Блитвата сварете ја, исцедете ја и оставете да се олади, па ситно исечкајте ја.
  5. Црвениот кромид и лукот иситнете ги и пржете ги со морковот, доматот и сланината додека омекнат.
  6. Додека се лади филот со сланина, изматете ги јајцата, додајте го иситнетото сирење, па измешајте ги со оладениот фил и зачинете по вкус со сол и бибер.
  7. Сето тоа заедно со блитвата добро измешајте го и распоредете го врз тестото.
  8. Печете околу 40 минути на 180 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: