Рецепти
Киш со сланина и блитва
Француска пита со домашно тесто за вкусно предјадење или лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Вода(4 Супени лажици)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Црвен кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Морков(1 )
Сланина(150 Грама)
Блитва(600 Грама)
Домат(1 )
Сирење(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- На вообичаен начин замесете го тестото од брашното (просеано), путерот, 4 лажици ладна вода и половина лажичка сол.
- Тестото во круг растегнете го на хартија за печење, да биде малку поголемо од калапот во кој што ќе ја печете питата.
- Потоа префрлете го во подмачкано тавче со путер и ставете го во фрижидер.
- Блитвата сварете ја, исцедете ја и оставете да се олади, па ситно исечкајте ја.
- Црвениот кромид и лукот иситнете ги и пржете ги со морковот, доматот и сланината додека омекнат.
- Додека се лади филот со сланина, изматете ги јајцата, додајте го иситнетото сирење, па измешајте ги со оладениот фил и зачинете по вкус со сол и бибер.
- Сето тоа заедно со блитвата добро измешајте го и распоредете го врз тестото.
- Печете околу 40 минути на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во