Рецепти
Ќофте јанија
Ручек од ќофтиња, ориз и доматна салса
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Една главица кромид се сечка и се пржи, па откако ќе омекне се додаваат сечканиот морков и ренданите домати. Смесата се пржи 10 минути и се зачинува со бибер, сол, црвен пипер, сечкан магдонос, па се остава да се вари.
- Меленото месо се приготвува со сечкан кромид и зачини по желба. Од него се прават помали ќофтиња и се пржат во врело масло.
- Испржените ќофтиња се ставаат во тенџерето со јанијата, се додава ориз и се остава да се вари. Готовата ќофте јанија послужете ја со млад кромид.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во