Рецепти
Колач од банани и суво грозје Ана Ѓорова

Вкусен десерт кој одлично оди со шолја кафе или чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Банана(2 )

Путер(60 Грама)

Јајце(1 )

Шеќер(150 Грама)

Брашно(150 Грама)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Суво грозје(50 Грама)

Цимет(1 Кафена лажица)

Шеќер во прав(1 Кафена лажица)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Оставете го путерот на собна температура за да омекне. Ставете го сувото грозје да омекне половина час во сад со ладна вода. Бананите излупете ги и изматете ги во миксер или испасирајте ги со вилушка. Загрејте ја рерната на 180 степени.
  2. Измешајте го брашното со печивото. Одделно изматете го путерот со шеќерот. Додајте го изматеното јајце и добро измешајте го. Потоа оваа смеса додајте ја во брашното заедно со изматените банани, циметот и малку сол. Добро измешајте ги состојките.
  3. На крајот додајте го и исцеденото суво грозје, па добиената смеса сипете ја во правоаголен калап кој претходно сте го прекриле со масна хартија. Печете го колачот 45 минути во загреаната рерна.
  4. Потоа извадете го од калапот и оставете го да се олади. Посипете го со шеќер во прав, декорирајте го со неколку парчиња банана, која сте ја посипале со лимонов сок за да не поцрни. Сервирајте го колачот исечен на парчиња.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: