Рецепти
Колач од овошен јогурт
Непечен и лесен овошен десерт што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овошен јогурт од јагоди(или вишни 1 литар )
Слатка павлака(1/2 Литар)
Бисквити(150 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Желатин(3 ќесички )
Млеко(за потопување на кексот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Овошниот јогурт и 200 г шеќер се варат во тенџере на ниска температура. Кога ќе зоврие, смесата се трга од оган и се додава претходно приготвениот желатин.
- Слатката павлака се мати и се меша со јогуртот.
- Кружен калап за торти се обложува со проѕирна фолија и во него се става смесата. Одозгора се израмнува и се реди кексот натопен со млеко.
- Се остава во фрижидер, а утредента се превртува во чинија и се отстранува фолијата.
- Колачот се премачкува или со топено чоколадо или со компот од вишни, мармалад и слично.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во