Рецепти
Еврејски колач
Богат колач со три вида филови од афион, рендани јаболки и ореви што одлично оди со шолја чај или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
Млеко(600 Милилитри)
Квасец(1/2 свеж )
Маргарин(150 Грама)
Шеќер(400 Грама)
Афион(мелен 300 грама )
Мед(2 Супени лажици)
Мелени ореви(300 Грама)
Мармалад од кајсии(300 Грама)
Јаболко(1 Килограм)
Цимет(1 ќесичка )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Во длабок сад ставете ги свежиот квасец, 1 лажица шеќер и 70 мл млеко. Мешајте со лажица да се растопи квасецот, па додајте ги брашното, 180 мл млеко и маргаринот.
- Додајте ги и жолчките, па со рака замесете меко и мазно тесто. Поделете го на 5 еднакви дела и оставете ги да стасуваат.
- Во тенџере на оган ставете 200 мл млеко, мелениот афион, 150 г шеќер и медот. Мешајте со лажица и варете додека филот ја добие потребната густина.
- Во друго тенџере на оган ставете 150 мл млеко, мелените ореви и 100 г шеќер, варете и мешајте со лажица додека и овој фил се згусне.
- Јаболките излупете ги и изрендајте ги крупно, па ставете ги во трето тенџере на оган заедно со 150 г шеќер и мешајте со лажица. Откако течноста од јаболките ќе испари, тргнете го тенџерето од оган и во него измешајте го циметот.
- На набрашнета работна маса од првото парче стасано тесто развлечете правоаголна кора, ставете ја во правоаголна тава за печење претходно намастена со маргарин и премачкајте ја со филот од рендани јаболки.
- Потоа расукајте ја втората кора, ставете ја во тавата и премачкајте ја со филот од афион.
- Врз тоа ставете ја третата кора и филувајте ја со вториот фил.
- Прекријте со четвртата кора, премачкајте ја со 150 г мармалад и прекријте со петтата кора.
- Печете го колачот во рерна на 190 степени, 60 минути.
- Печениот колач премачкајте го со преостанатиот мармалад и наросете го со сечкани или мелени ореви или со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во