Рецепти
Еврејски колач Ана Ѓорова

Богат колач со три вида филови од афион, рендани јаболки и ореви што одлично оди со шолја чај или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Жолчка од јајце(3 )

Млеко(600 Милилитри)

Квасец(1/2 свеж )

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(400 Грама)

Афион(мелен 300 грама )

Мед(2 Супени лажици)

Мелени ореви(300 Грама)

Мармалад од кајсии(300 Грама)

Јаболко(1 Килограм)

Цимет(1 ќесичка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Во длабок сад ставете ги свежиот квасец, 1 лажица шеќер и 70 мл млеко. Мешајте со лажица да се растопи квасецот, па додајте ги брашното, 180 мл млеко и маргаринот.
  2. Додајте ги и жолчките, па со рака замесете меко и мазно тесто. Поделете го на 5 еднакви дела и оставете ги да стасуваат.
  3. Во тенџере на оган ставете 200 мл млеко, мелениот афион, 150 г шеќер и медот. Мешајте со лажица и варете додека филот ја добие потребната густина.
  4. Во друго тенџере на оган ставете 150 мл млеко, мелените ореви и 100 г шеќер, варете и мешајте со лажица додека и овој фил се згусне.
  5. Јаболките излупете ги и изрендајте ги крупно, па ставете ги во трето тенџере на оган заедно со 150 г шеќер и мешајте со лажица. Откако течноста од јаболките ќе испари, тргнете го тенџерето од оган и во него измешајте го циметот.
  6. На набрашнета работна маса од првото парче стасано тесто развлечете правоаголна кора, ставете ја во правоаголна тава за печење претходно намастена со маргарин и премачкајте ја со филот од рендани јаболки.
  7. Потоа расукајте ја втората кора, ставете ја во тавата и премачкајте ја со филот од афион.
  8. Врз тоа ставете ја третата кора и филувајте ја со вториот фил.
  9. Прекријте со четвртата кора, премачкајте ја со 150 г мармалад и прекријте со петтата кора.
  10. Печете го колачот во рерна на 190 степени, 60 минути.
  11. Печениот колач премачкајте го со преостанатиот мармалад и наросете го со сечкани или мелени ореви или со шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: