Рецепти
Колач со јаболки и бадеми
Сочен колач со јаболки, бадеми и крем од цимет и слатка павлака за вистинско уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(5 )
Бадеми(лупени 100 грама )
Брашно(250 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Маргарин(125 Грама)
Бело суво грозје(80 Грама)
Јајце(2 )
Слатка павлака(500 Милилитри)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Сувото грозје потопете го во сад со 50-тина мл млака вода и оставете го да отстои.
- Во друг сад ставете ги брашното, маргаринот, 70 г шеќер и 1 јајце, па смесата замесете ја со рака.
- Продолжете да го месите тестото на работната маса додека да стане мазно, па со сукало развлечете кора.
- Ставете ја кората во тркалезна тава за печење намастена со маргарин и набрашнета.
- Јаболките излупете ги и отстранете им ги рачките и семките, па исечкајте ги на тенки парчиња. Наредете ги врз кората во тавата и врз нив нанесете го омекнатото суво грозје.
- Со миксер изматете 80 г шеќер и преостанатото јајце додека шеќерот се растопи.
- Додајте ги слатката павлака и циметот и матете додека кремот ја добие потребната густина.
- Нанесете го кремот во тавата, па одозгора целиот крем наросете го со бадеми исечкани на листови.
- Колачот печете го во рерна на 200 степени, 30-тина минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во