Рецепти
Колач со јаболки и бадеми Ана Ѓорова

Сочен колач со јаболки, бадеми и крем од цимет и слатка павлака за вистинско уживање

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(5 )

Бадеми(лупени 100 грама )

Брашно(250 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Маргарин(125 Грама)

Бело суво грозје(80 Грама)

Јајце(2 )

Слатка павлака(500 Милилитри)

Цимет(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сувото грозје потопете го во сад со 50-тина мл млака вода и оставете го да отстои.
  2. Во друг сад ставете ги брашното, маргаринот, 70 г шеќер и 1 јајце, па смесата замесете ја со рака.
  3. Продолжете да го месите тестото на работната маса додека да стане мазно, па со сукало развлечете кора.
  4. Ставете ја кората во тркалезна тава за печење намастена со маргарин и набрашнета.
  5. Јаболките излупете ги и отстранете им ги рачките и семките, па исечкајте ги на тенки парчиња. Наредете ги врз кората во тавата и врз нив нанесете го омекнатото суво грозје.
  6. Со миксер изматете 80 г шеќер и преостанатото јајце додека шеќерот се растопи.
  7. Додајте ги слатката павлака и циметот и матете додека кремот ја добие потребната густина.
  8. Нанесете го кремот во тавата, па одозгора целиот крем наросете го со бадеми исечкани на листови.
  9. Колачот печете го во рерна на 200 степени, 30-тина минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: