Рецепти
Колачиња со ѓумбир и чоколадо
Вкусна чоколадна ужина
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Ѓумбир во прав(1 Супена лажица)
Корен од ѓумбир(100 Грама)
Јајце(1 )
Мед(1 Супена лажица)
Шеќер(150 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Црно чоколадо(50 Грама)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(0.5 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во длабок сад измешајте ги брашното, јајцето, медот, ѓумбирот во прав, сода бикарбоната, солта и шеќерот.
- Измешајте сè заедно убаво да се соедини, па додајте го маргаринот и замесето го тестото.
- Потоа додајте ги ренданата чоколада и ренданиот ѓумбир, повторно промешајте и смесата поделете ја на два дела во форма на ролат.
- Оставете ја смесата во фрижидер да отстои 20 минути завиткана во фолија.
- Извадете ги ролатите од фрижидер и исечете парчиња со дебелина од 3 сантиметри и само малку сплескајте ги одозгора за да личат на бисквити.
- Загрејте ја рерната на 180 степени, во тавата за печење ставете хартија за да не ви се залепат колачињата и ставете ги да се печат околу 15 до 20 минути.
- Декорирајте по желба со растопено чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во