Рецепти
Колачиња со мармалад
Наједноставните колачиња со џем, погодни за Вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(150 Грама)
Брашно(200 Грама)
Прашок за печиво(1/4 Пакување)
Жолчка од јајце(1 )
Млеко(4 Супени лажици)
Шеќер(120 Грама)
Белка од јајце(1 )
Џем од јагоди(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 200 минути
- Брашното просејте го и измешајте го со прашакот за печиво, издробениот маргарин, промешајте и додајте ги жолчките, шеќерот и млекото. Од состојките замесете меко тесто и оставете го да отстои 1/2 часа на ладно место.
- Тестото исечете го на парчиња и обликувајте кругови кои во средината малку ќе ги вдлабите.
- Ставете ги во намастена тепсија, премачкајте ги со белка од јајце и печете ги 15-20 минути на температура од 220°C.
- Печените колачиња декорирајте ги во средината со џем од јагоди.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во