Рецепти
Крем супа од печено цвекло
Традиционална полска супа која е превкусен, а исто така и здрав оброк! Сирењето и сончогледот ѝ даваат уште поубав вкус и арома.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(2 средни )
Кромид(1/2 Главица)
Путер(1-2 Супени лажици)
Пилешка супа(500-700 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Цвеклото добро се мие, се сечат дршките, се витка во алуминиумска фолија и се пече околу 1 и пол час во рерна на температура од 160 степени (по околу еден час со чепкалка проверете дали е добро испечено-треба да биде доста омекнато).
- Откако цвеклото ќе се испече, се сече на половина и се отстранува лушпата.
- Кромидот ситно се сечка и се пржи во тенџере на растопен путер додека добие убава светлокафена боја. Потоа се додава печеното цвекло и убаво се пасира.
- Во друг сад се вари пилешка супа и откако ќе се свари се остава настрана целосно да се олади. Може да ја ставите во фрижидер кога ќе биде млака за добро да се олади.
- Оладената супа се става во тенџерето со цвеклото и кромидот, се остава уште малку да се вари и потоа се блендира со рачен миксер додека се добие убава, кремаста смеса.
- На крај се посолува, се додава бибер, се меша и се послужува во чинија. Чинијата се декорира со масло од тиква, семки од сончоглед, копар и дробено козјо сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во