Рецепти
Кремасти коцки со праски
Поинаков начин на пита од праски со кремаст фил
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(3 3/4 Чаши)
Шеќер(3 1/2 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Путер(1 1/2 Чаша)
Јајце(4 )
Кисела павлака(1 Чаша)
Праска(900 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Загрејте ја рерната на 180°C. Тавче за печење премачкајте го со масло и тргнете го настрана.
- Во сад ставете 3 чаши брашно, 1 1/2 чаша шеќер, 1/4 лажичка сол и убаво промешајте.
- Постепено додавајте ги парчињата путер и матете со електричен миксер додека не се соединат.
- Една и пол чаша од смесата трнете ја настрана, а останатиот дел ставете го во тавчето за печење и рамномерно притиснете го со прсти. Печете го тестото 12-15 минути, а потоа извадете го оставете го да се олади 10 минути.
- Во голем сад со миксер изматете ги јајцата и 2 чаши шеќер. Додајте ја павлаката, 3/4 чаша брашно и прстофат сол. Додајте ги и исечканите праски.
- Оваа смесата ставете ја врз тестото и рамномерно распоредете ја. Смесата што не ја испековте и ја тргнавте настрана сега поросете ја врз филот и печете околу 45-50 минути.
- Кога ќе се испече оставете да се олади 1 час и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во