Рецепти
Кремасто рижото со тиквички
Летен оброк за љубителите на оризот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(280 Грама)
Тиквичка(3 )
Кромид(1 Главица)
Бистра зеленчукова супа(800 Милилитри)
Крем сирење(80 Грама)
Бело вино(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Тиквичките измијте ги и исушете ги, па исечете ги на коцкички и посолете ги.
- Во тенџере загрејте масло и пропржете го кромидот.
- Откако кромидот ќе омекне, додајте ги тиквичките и пржете ги неколку минути и тие да омекнат.
- Потоа додајте го оризот. Мешајте го и пржете го да стане проѕирен.
- Откако убаво ќе пропржите, додајте го белото вино.
- Налејте ја зеленчуковата супа и гответе го оризот додека течноста испари.
- Во тенџерето со готовото рижото измешајте крем сирење и послужете го веднаш. Наросете одозгора бибер по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во