Рецепти
Крофни со цимет
Вкусни крофнички со арома на цимет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(250 Милилитри)
Путер(60 Грама)
Шеќер(2 Супени лажици)
Брашно(125 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сол(малку )
Јајце(4 )
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
Цимет(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во еден сад на оган измешајте ги водата, путерот и шеќерот и мешајте додека не се растопат. Не оставајте да зоврие смесата.
- Измешајте ги брашното, печивото и солта во друг сад.
- Тргнете ја смесата од оган и во неа додајте ги сувите состојки. Мешајте додека да добиете фино тесто.
- Вратете ја смесата на оган додека да се згусне. Тргнете ја од оган и оставете ја да се олади.
- Потоа во оладената смеса со постојано матење додавајте ги јајцата.
- Загрејте го маслото во фритеза на 150 степени. Во неа ставајте по 1 лажица од смесата и пржете крофни. Кога ќе заруменат, извадете ги и ставете ги врз салфетка.
- Посипете ги готовите крофни со мешавина од шеќер во прав и цимет и сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во