Рецепти
Крокети од јајца Ана Ѓорова

Крцкави крокети од јајца и кромид како одлично предјадење. Може да ги послужите со сос по желба или со свежа салата.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(8 )

Млеко(3 Децилитри)

Брашно(100 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Презла(1 Чаша)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на оган се варат 6 јајца. Варените жолчки се пасираат, а белките се сечкаат.
  2. Млекото се става на оган да зоврие, а кога ќе зоврие се додаваат брашното и маслото.
  3. Се промешува, се трга настрана да се олади и потоа се додава ситно сечкан или подобро изблендиран кромид, сол, бибер и пасираните јајца.
  4. Добро се промешува, па од смесата со дланките се формираат мали крокети, се валкаат во јајца и презла и се пржат во тава на врело масло.
  5. Послужете ги топли со свежа салата.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: