Рецепти
Крокети од јајца
Крцкави крокети од јајца и кромид како одлично предјадење. Може да ги послужите со сос по желба или со свежа салата.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(8 )
Млеко(3 Децилитри)
Брашно(100 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Кромид(2 Главици)
Презла(1 Чаша)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тенџере на оган се варат 6 јајца. Варените жолчки се пасираат, а белките се сечкаат.
- Млекото се става на оган да зоврие, а кога ќе зоврие се додаваат брашното и маслото.
- Се промешува, се трга настрана да се олади и потоа се додава ситно сечкан или подобро изблендиран кромид, сол, бибер и пасираните јајца.
- Добро се промешува, па од смесата со дланките се формираат мали крокети, се валкаат во јајца и презла и се пржат во тава на врело масло.
- Послужете ги топли со свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во