Рецепти
Квадрати со афион
Благо печиво со вкусен фил од афион – одличен десерт за вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Афион(300 Грама)
Шеќер(200 грама + 1 лажица )
Млеко(450 Милилитри)
Квасец(1 коцка )
Брашно(околу 1 килограм )
Сол(малку )
Свинска маст(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
Фил:
- Млекото (150 мл) се зоврива со 200 г шеќер, па се додава афионот и се меша додека се добие густ фил.
- Се трга од оган и се остава настрана.
Тесто:
- Во малку млеко се растопува квасецот со лажица шеќер, па се остава да нарасне.
- За тоа време брашното се соединува со млекото (200 мл), па се додаваат солта и маста.
- Се додава и нараснатитот квасец, па постепено и наизменично се додаваат преостанатото млеко и брашно додека се замеси меко тесто.
- Тестото се остава да нарасне 20 минути.
- Потоа се сука со дебелина од половина сантиметар и се сече на еднакви квадрати со средна големина.
Финална постапка:
- На секој квадрат се става лажиче фил, па аглите цврсто се спојуваат за да не тече филот.
- Квадратите се редат едно до друго во подмачкан плех (споениот дел доаѓа одоздола).
- Се оставаат да постојат 10-тина минути, па врз секој квадрат се става парче маргарин.
- Се печат во загреана рерна на 160 степени, 30 минути.
- Се оставаат да се подоладат, па се посипуваат со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во