Рецепти
Квадрати со афион Ана Ѓорова

Благо печиво со вкусен фил од афион – одличен десерт за вашите гости

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Афион(300 Грама)

Шеќер(200 грама + 1 лажица )

Млеко(450 Милилитри)

Квасец(1 коцка )

Брашно(околу 1 килограм )

Сол(малку )

Свинска маст(2 Супени лажици)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

Фил:

  1. Млекото (150 мл) се зоврива со 200 г шеќер, па се додава афионот и се меша додека се добие густ фил.
  2. Се трга од оган и се остава настрана.

Тесто:

  1. Во малку млеко се растопува квасецот со лажица шеќер, па се остава да нарасне.
  2. За тоа време брашното се соединува со млекото (200 мл), па се додаваат солта и маста.
  3. Се додава и нараснатитот квасец, па постепено и наизменично се додаваат преостанатото млеко и брашно додека се замеси меко тесто.
  4. Тестото се остава да нарасне 20 минути.
  5. Потоа се сука со дебелина од половина сантиметар и се сече на еднакви квадрати со средна големина.

Финална постапка:

  1. На секој квадрат се става лажиче фил, па аглите цврсто се спојуваат за да не тече филот.
  2. Квадратите се редат едно до друго во подмачкан плех (споениот дел доаѓа одоздола).
  3. Се оставаат да постојат 10-тина минути, па врз секој квадрат се става парче маргарин.
  4. Се печат во загреана рерна на 160 степени, 30 минути.
  5. Се оставаат да се подоладат, па се посипуваат со шеќер во прав.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: