Рецепти

Ладен колач со крцкави ф’стаци
Лесен чоколаден мус, одчичен десерт за сите љубители на чоколадо и Нутела
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Нутела крем(300 Грама)
Белка од јајце(3 )
Шеќер(130 Грама)
Рум(1 Супена лажица)
Ф‘стаци(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути + 4 часа ладење
- Ставете 80 г шеќер во еден сад, додајте 1 дл вода и оставете да зоврие.
- Потоа верете го шеќерот уште 3-4 минути, мешајќи го.
- Изматете ги белките со малку сол во цврст снег, па додајте го врелиот шербет и мешајте се додека не стане проѕирен.
- Потоа додајте ја нутелата, па садот ставете го во поголем сад со ладна вода, за да се олади кремот.
- Додајте го румот, мешајте го и сипете го кремот во тава, прекриена со фолија.
- Оставете го во фрижидер 4 часа.
- Ставете ги ‘фстаците 30 секунди во врела вода, оставете ги да се оладат, па излупете ги.
- Растопете го останатиот шеќер, па кога ќе зарумени, додајте ги ‘фстаците.
- Префрлете ги врз рамна површина за да се оладат во еден изедначен слој.
- Извадете ја тавата од фрижидер, префрлете го колачот во чинија и посипете го со какаото и со искршените ‘фстаци.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во