Рецепти
Лава торта од лимон
Кревка торта со крцкави краеви и совршен крем од бело чоколадо и лимон во внатрешноста
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бело чоколадо(226 Грама)
Несолен путер(8 Супени лажици)
Шеќер во прав(1 1/2 Чаша)
Јајце(3 )
Жолчка од јајце(3 )
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Брашно(1/2 Чаша)
Сол(1/4 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути
- Загрејте ја рерната на 218°C. Калапчињата за мафини премачкајте ги со путер и тргнете ги настрана.
- Во сад ставете ги чоколадото и путерот и стопете ги во микробранова печка.
- Откога ќе се стопат, додајте ги шеќерот, јајцата, жолчките, лимонот и кората од лимон и мешајте додека не се убаво соединети.
- Потоа додајте ги и брашното и солта и промешајте. Внимавајте да не претерате со мешањето.
- Смесата ставете ја во калапчињата за мафини и печете 15-17 минути.
- Извадете ги од рерна, превртете ги и послужете ги со топка сладолед или крем шлаг и овошје.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во