Рецепти
Лазањи со вино
Готови лазањи со мелено месо, бешамел сос и бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(1-2 Главици)
Лук(2-3 Чешниња)
Рендан морков(2-3 )
Мешано мелено месо(300 Грама)
Бело вино(1 Чаша)
Доматен сос(400 Милилитри)
Путер(1 Супена лажица)
Брашно(2 Супени лажици)
Млеко(500 Милилитри)
Рендан кашкавал(400 Грама)
Лазањи-готови(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот, лукот и морковите се пржат во загреано масло, па се додава меленото месо и продолжува да се пржи на тивок оган.
- Потоа се додаваат чаша бело вино и сосот од домати. Се зачинува и се пржи додека течноста испари и се добие нормална густина.
- За бешамел сосот се растопува путерот и се додава брашното или густинот. Се додава и млекото и откако ќе почне да врие, постојано се меша за да не се создадат грутчиња.
- На крај во сосот се додава ренданиот кашкавал, се трга од оган и се зачинува со морско оревче.
- Во врела вода со малку сол се става дел од лазањите. Откако ќе омекнат, се редат на тава за печење.
- Се реди ред лазањи, па се става од сосот со месо, па од бешамел сосот и се повторува додека се потроши материјалот. На крај се завршува со бешамел сос.
- Лазањите се печат околу 45 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во