Рецепти
Лазањи со вино Ана Ѓорова

Готови лазањи со мелено месо, бешамел сос и бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1-2 Главици)

Лук(2-3 Чешниња)

Рендан морков(2-3 )

Мешано мелено месо(300 Грама)

Бело вино(1 Чаша)

Доматен сос(400 Милилитри)

Путер(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

Млеко(500 Милилитри)

Рендан кашкавал(400 Грама)

Лазањи-готови(1 Пакување)

Морско оревче

Сол

Бибер

Суво оригано

Сув босилек

Вегета

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот, лукот и морковите се пржат во загреано масло, па се додава меленото месо и продолжува да се пржи на тивок оган.
  2. Потоа се додаваат чаша бело вино и сосот од домати. Се зачинува и се пржи додека течноста испари и се добие нормална густина.
  3. За бешамел сосот се растопува путерот и се додава брашното или густинот. Се додава и млекото и откако ќе почне да врие, постојано се меша за да не се создадат грутчиња.
  4. На крај во сосот се додава ренданиот кашкавал, се трга од оган и се зачинува со морско оревче.
  5. Во врела вода со малку сол се става дел од лазањите. Откако ќе омекнат, се редат на тава за печење.
  6. Се реди ред лазањи, па се става од сосот со месо, па од бешамел сосот и се повторува додека се потроши материјалот. На крај се завршува со бешамел сос.
  7. Лазањите се печат околу 45 минути на 200 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: