Рецепти
Лажни лазањи со зелка и колбаси Ана Ѓорова

Интересен рецепт што вреди да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палента(600 Грама)

Црвена зелка(3 мали главици )

Чаден колбас(тенки 350 грама )

Путер(100 Грама)

Праз(1 страк )

Кашкавал(100 Грама)

Млеко(200 Милилитри)

Брашно(2 Супени лажици)

Вегета(1 1/2 Супена лажица)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 1 литар и 800 мл вода и 1 лажица вегета. Откако течноста ќе биде пред вриење, постепено додавајте ја палентата, непрекинато мешајќи ја со жица варете ја 2 минути.
  2. Нанесете ја палентата во тава од рерна намастена со масло и оставете ја да се излади.
  3. Изладената палента исечете ја на парчиња во форма на квадрати, како лазањи.
  4. Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
  5. Откако празот ќе омекне, додајте ги тенките чадени колбаси, исечкани на кругови.
  6. Откако и колбасите ќе се испржат, во тенџерето додајте 50 г путер.
  7. Зелката исечкајте ја на тенки парчиња и додајте ја во тенџерето, па откако и зелката ќе се испржи, тргнете го тенџерето со филот од оган.
  8. Во тава на оган со преостанатите 50 г рстопен путер пржете го брашното и мешајте со жица.
  9. Откако брашното ќе се испржи, додајте го млекото и преостанатата вегета и промешајте. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган.
  10. Дното на огноотпорен сад прекријте го со лажните лазањи и нанесете го филот.
  11. Потоа во садот нанесете бешамел сос и наредете ги преостанатите лажни лазањи, па премачкајте ги со преостанатиот бешамел сос.
  12. Одозгора изрендајте го кашкавалот и печете 15 минути во загреана рерна на 200 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: