Рецепти
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Интересен рецепт што вреди да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палента(600 Грама)
Црвена зелка(3 мали главици )
Чаден колбас(тенки 350 грама )
Путер(100 Грама)
Праз(1 страк )
Кашкавал(100 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Брашно(2 Супени лажици)
Вегета(1 1/2 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во тенџере на оган ставете 1 литар и 800 мл вода и 1 лажица вегета. Откако течноста ќе биде пред вриење, постепено додавајте ја палентата, непрекинато мешајќи ја со жица варете ја 2 минути.
- Нанесете ја палентата во тава од рерна намастена со масло и оставете ја да се излади.
- Изладената палента исечете ја на парчиња во форма на квадрати, како лазањи.
- Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
- Откако празот ќе омекне, додајте ги тенките чадени колбаси, исечкани на кругови.
- Откако и колбасите ќе се испржат, во тенџерето додајте 50 г путер.
- Зелката исечкајте ја на тенки парчиња и додајте ја во тенџерето, па откако и зелката ќе се испржи, тргнете го тенџерето со филот од оган.
- Во тава на оган со преостанатите 50 г рстопен путер пржете го брашното и мешајте со жица.
- Откако брашното ќе се испржи, додајте го млекото и преостанатата вегета и промешајте. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган.
- Дното на огноотпорен сад прекријте го со лажните лазањи и нанесете го филот.
- Потоа во садот нанесете бешамел сос и наредете ги преостанатите лажни лазањи, па премачкајте ги со преостанатиот бешамел сос.
- Одозгора изрендајте го кашкавалот и печете 15 минути во загреана рерна на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во