Рецепти
Лажни лазањи со зелка и колбаси Ана Ѓорова

Интересен рецепт што вреди да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палента(600 Грама)

Црвена зелка(3 мали главици )

Чаден колбас(тенки 350 грама )

Путер(100 Грама)

Праз(1 страк )

Кашкавал(100 Грама)

Млеко(200 Милилитри)

Брашно(2 Супени лажици)

Вегета(1 1/2 Супена лажица)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере на оган ставете 1 литар и 800 мл вода и 1 лажица вегета. Откако течноста ќе биде пред вриење, постепено додавајте ја палентата, непрекинато мешајќи ја со жица варете ја 2 минути.
  2. Нанесете ја палентата во тава од рерна намастена со масло и оставете ја да се излади.
  3. Изладената палента исечете ја на парчиња во форма на квадрати, како лазањи.
  4. Празот ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
  5. Откако празот ќе омекне, додајте ги тенките чадени колбаси, исечкани на кругови.
  6. Откако и колбасите ќе се испржат, во тенџерето додајте 50 г путер.
  7. Зелката исечкајте ја на тенки парчиња и додајте ја во тенџерето, па откако и зелката ќе се испржи, тргнете го тенџерето со филот од оган.
  8. Во тава на оган со преостанатите 50 г рстопен путер пржете го брашното и мешајте со жица.
  9. Откако брашното ќе се испржи, додајте го млекото и преостанатата вегета и промешајте. Откако бешамел сосот ќе ја добие потребната густина, тргнете го тенџерето од оган.
  10. Дното на огноотпорен сад прекријте го со лажните лазањи и нанесете го филот.
  11. Потоа во садот нанесете бешамел сос и наредете ги преостанатите лажни лазањи, па премачкајте ги со преостанатиот бешамел сос.
  12. Одозгора изрендајте го кашкавалот и печете 15 минути во загреана рерна на 200 степени.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: