Рецепти
Лесна супа Ана Ристеска

Ладна супа од цвекло која е одлично предјадење, а по желба одозгора можете да ставите и варено јајце

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


4 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(2 Литри)

Цвекло(2-3 Главици)

Сол

Италијански зачин (мешан зачин)(2 Супени лажици)

Оцет

Кисело млеко(400 Милилитри)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Водата ја ставаме на оган заедно со две лажици сол, половина лажичка шеќер и млаку оцет, па оставаме да зоврие.
  2. Кога водата ќе почне да врие, се додава исечкното цвекло. Додаваме и две лажици мешан зачин.
  3. Се остава на оган 10 минути. Супата се трга од оган за да се излади. Откако ќе се излади, се става во фрижидер да отстои неколку часа.
  4. Кога супата ќе се излади, во чинија го истураме киселото млеко и ставаме една црпалка од супата. Промешуваме да се соедини и потоа киселото млеко од чинијата го додаваме во супата. Повторно промешуваме.
  5. Супата се сервира ладна.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: