Рецепти
Мачкино око
Овој рецепт е лесен за изработка а многу вкусен за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(5 )
Шеќер(20 Супени лажици)
Вода(топла 8 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванила во прав(1 Пакување)
Брашно(8 Супени лажици)
Какао(2 Супени лажици)
Мелени ореви(7 Супени лажици)
Млеко(1/2 Литар)
Шеќер(5 Супени лажици)
Пудинг од ванила(3 Пакувања)
Шеќер во прав(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- 5 јајца и 15 лажици шеќер се матат.
- Се додаваат 8 лажици топла вода, 1 пециво, 1 ванила, 8 лажици брашно, 2 лажици какао и 7 лажици мелени ореви.
- Се се меша и се става во тава обложена со хартија.
- Се пече на 250 степени – 20 минути.
- По печењето тестото се завиткува во влажна крпа.
- За филот, 1/2 литар млеко со 5 лажици шеќер и 3 пудинга од ванила се варат.
- Кога ќе се олади се додава кон предходно изматениот маргарин со 200 гр шеќер во прав.
- Филот се става врз кората на тортата и се ролува.
- Ролатот се поросува со шеќер во прав и се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во