Рецепти
Макарони со маслинки во ароматичен сос
Макарони во доматен сос со босилек, магдонос, темјан и маслинки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Макарони(300 Грама)
Домат(600 Грама)
Алкохолен оцет(4 Супени лажици)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Лук(1 Чешне)
Зелени маслинки(40 Грама)
Каперси(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Сварете ги макароните според упатството, па исплакнете ги под млаз ладна вода.
- Доматите (позрели) спуштете ги во зовриена вода и оставете ги така 1-2 минути, па потоа исплакнете ги со ладна вода, излупете ги и исчистете ги од семките, па пресечете ги на ситни коцки.
- Ставете ги доматите во сад и измешајте ги со изгмеченото чешне лук, ситно сечканите маслинки и каперсите. Додајте бел вински оцет и маслиново масло, промешајте добро, додајте сол и бибер.
- Магдоносот, босилекот и дивиот лук измијте ги, исушете ги, исечкајте ги и додајте ги во сосот од домати заедно со сушениот темјан.
- Макароните измешајте ги со сосот и послужете ги веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во