Рецепти
Макарони со тиква и пршута
Овој рецепт оди одлично со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Макарони(320 Грама)
Тиква(400 Грама)
Пршута(70 Грама)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Див (мечкин) лук(1 )
Млад кромид(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Излупете ја тиквата и пресечете ја на коцкички, а дивиот лук и младиот кромид исечкајте ги многу ситно. Пршутата исечете ја на ленти и измешајте ја во чинија со дивиот лук.
- Пропржете го кромидот во тава со масло, а откако малку ќе се пропржи додајте ја тиквата и пржете 2-3 минути со мешање. Посолете и наросете бибер по вкус.
- Во тавата налејте малку топла вода и гответе ја тиквата 5-6 минути додека омекне.
- Во меѓувреме сварете ги макароните според упатството, па потоа измешајте ја во тавата со тиквата и кромидот и гответе кратко.
- На крајот послужете во чинија и наросете со рендан пармезан.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во