Рецепти
Македонски питулици Ана Ѓорова

Традиционални македонски печени питулици со сирење – одлични за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Масло(1.5 Децилитри)

Прашок за печиво(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Вода(6-7 Чаши)

Сирење(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте го брашното со 3 лажици масло, прашак за печиво, сол и вода околу 6-7 чаши. Замесете тесто без грутки, малку погусто од тоа за палачинки, а по потреба додавајте вода.
  2. Од така добиената смеса, на малку масло испржете 17-18 палачинки со димензии 23-24 сантиметри.
  3. Во поголема тепсија, наредете 1 палачинка, попрскајте ја со масло, распоредете го издробеното сирење (употребете меко сирење за да може да ги издробите и убаво да го распоредите), ставете друга палачинка и повторувајте додека не се потроши материјалот.
  4. Горната кора попрскајте ја со повеќе масло, исечете ја питата со нож на коцки и печете во претходно загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: