Рецепти
Македонски питулици
Традиционални македонски печени питулици со сирење – одлични за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Масло(1.5 Децилитри)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Вода(6-7 Чаши)
Сирење(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измешајте го брашното со 3 лажици масло, прашак за печиво, сол и вода околу 6-7 чаши. Замесете тесто без грутки, малку погусто од тоа за палачинки, а по потреба додавајте вода.
- Од така добиената смеса, на малку масло испржете 17-18 палачинки со димензии 23-24 сантиметри.
- Во поголема тепсија, наредете 1 палачинка, попрскајте ја со масло, распоредете го издробеното сирење (употребете меко сирење за да може да ги издробите и убаво да го распоредите), ставете друга палачинка и повторувајте додека не се потроши материјалот.
- Горната кора попрскајте ја со повеќе масло, исечете ја питата со нож на коцки и печете во претходно загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во