Рецепти
Македонско макало
Едноставен и вкусен рецепт кој може да го послужите како топло и како ладно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(6 )
Сува везена црвена пиперка(20 )
Лук(2 Чешниња)
Сол(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Компирите и пиперките убаво се мијат, па се ставаат да се сварат и да омекнат.
- Пиперките се сечат на половина по должина и им се отстрануваат семките да остане само месестиот дел од пиперката (може со лажиче).
- Во аван се ставаат солта и лукот и убаво се толчат.
- Излупениот компир се пасира.
- Потоа, се додава внатрешноста од пиперките и компировата вода (во која се вареа компирите и пиперките) и се добива смеса која е малку погуста од пире.
- Маслото се загрева и се полива целата смеса и се меша.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во